Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕЛК комисията в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания е спряла работа

| обновено на 17.09.21 в 19:37
Снимка: БГНЕС, архив

ТЕЛК в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в София затвори врати. Това стана след акцията на ГДБОП, разбила схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, при която е задържана и председателката на комисията в лечебното заведение. Ръководството разбрало за ареста от медиите.

Кабинетът на ТЕЛК комисията  в специализираното онкологично лечебно заведение ща остане затворен за пациенти поне до 23 септември засега, каза заместващият управителя на болницата д-р Радослав Мангалджиев. За акцията на ГДБОП разбрали от медиите:

„Направили са някакъв протокол и са си тръгнали заедно с шефа на ТЕЛК-а. Без да ни уведомят за това задържан ли е, не е ли задържан или каквото и да било. Нито имаме разпореждане от съд, нито имаме някаква официална информация, пристигнала тука. От сутринта се чудим всъщност какво става. Разбираме от медиите, че има нещо, че нещо се е случило, но официално от институциите - никаква информация".

В момента комисията няма как да приема пациенти. Обмисля се резервен вариант за пренасочване на пациентите, в случай че служителите ѝ не се върнат на работа.

„Без председател ТЕЛК официално няма как да функционира, няма кой да подписва решенията, които са на експертното становище“, каза д-р Радослав Мангалджиев.

Изненадани пациенти имаше и в Първа градска болница, където също е имало арести на служители от ТЕЛК:

"Това не се е случвало нито един път, нито два пъти, така че нещата си продължават явно“.

„Няма такова нещо, аз съм с генетично заболяване, така че на мене няма кой да ми иска каквото и да било", казаха пациенти.

Провереният втори състав на комисията на Първа градска е извън сградата, в 28 ДКЦ. В болницата се помещава Първи състав. Там се свързахме по телефона, защото физическият достъп е ограничен заради Covid-19.

"Ами не, нямам никакъв коментар, аз от телевизията съм чула това, което е общата публична информация. Те са на друго място ситуирани. Не, не ги познавам, аз от скоро работя тука. Всичко добро", каза служителката на лечебното заведение.

Другата болница, където е проведена полицейската акция, е Четвърта градска. Двете ѝ ТЕЛК комисии се помещават в 7 ДКЦ и 20 ДКЦ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени