Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА откри новата академична учебна година

| обновено на 17.09.21 в 15:12

Официални срещи на академичното ръководство с първокурсниците във факултети „Спорт“, „Педагогика“ и „Обществено здраве, здравни рижи и туризъм“ дадоха днес началото на новата академична учебна година в Национална спортна академия „Васил Левски“.

Ректорът проф. Николай Изов поздрави новоприетите колеги с „Добре дошли“, като им пожела преди всичко здраве и да не пестят сили да се развиват, да имат любопитството и желанието за знания, както и енергията да вървят смело напред. „Днес вие полагате началото на професионалния си път. Свободни сте да развивате потенциала си, да градите бъдещето си, възползвайки се максимално от знанията и възможностите, които Ви предоставяме. Бъдете спокойни за своето образование, защото в процеса на обучение ще бъдете водени от най-добрите, висококвалифицирани преподаватели и експерти. Вече сте част от общност, дала на България и света личности - пример за всеотдайност и изключително ниво на научно познание, светила в спорта и спортната наука“ – допълни проф. Изов.


Гости на събитията в отделните факултети бяха Красимир Дачев – председател на Съвета на настоятелите към НСА, доц. Златко Джуров – председател на Асоциацията за университетски спорт „Академик“, проф. Лозан Митев – председател на Общото събрание на НСА и целия Студентски съвет на Академията, воден от своя председател Елена Прокопова.

По традиция деканите на факултети връчиха лично студентските книжки на първокурсниците с най-висок приемен бал от кандидатстудентските изпити, както и на елитни български спортисти, избрали НСА за свое висше училище. От тази година студенти във факултет „Спорт“ са новите надежди на българския бокс Ясен Радев – европейски шампион за младежи и бронзов медалист от Европейското при мъжете и Стилиян Христов, европейски шампион за младежи в категория до 64 кг, носителката на Европейската купа по джудо за девойки Анастасия Балабан и европейският шампион във вдигането на тежести Христо Сотиров.

Ректорът получи от доц. Златко Джуров шампионската купа за комплексен победител, която студентите-спортисти на Академията спечелиха след отличното си представяне във финалите в 13 вида спорт на Националната Универсиада, а председателят на Студентския съвет Елена Прокопова връчи на проф. Изов комплексната шампионска купа, завоювана преди дни от нашите студенти на Националните летни студентски игри „Летен университет`2021“. Плакет за значимия му принос в развитието и утвърждаването на „Летен университет“ получи проф. Изов от члена на Националното представителство на студентските съвети в България, Иван Пенков.

С решение на ректорския съвет на НСА от 13 септември 2021 г. академичното ръководство награди с почетен плакет Алекс Савов за проявена от него гражданска доблест и спасен човешки живот. На 9 септември в бурните води на плаж „Атлиман“ край Китен четвъртокурсникът в специалност „Спортна анимация“ спаси живота на 10-годишно момиче, повлечено от мъртво вълнение. „Убеден съм, че всеки от тази зала на мое място ще реагира по същия начин и затова съм горд, че съм студент на Национална спортна академия“ – заяви Алекс под бурните аплодисменти на своите колеги от факултет „Обществено здраве, здравни грижи и туризъм“.


След официалния старт на учебната година академичното ръководство откри и модернизирания хранителен блок на Академията в кампуса в Студентски град. Той вече е газифициран, кухненския комплекс разполага с ново оборудване, ново е и обзавеждането в залите за хранене, напълно реновирано е санитарното помещение, което е съобразено и със стандартите за хора с увреждания.

Проф. Изов информира академичното ръководство, че инвестиционната политика за реновиране и модернизация на базата продължава по предварително заложения график и благодари на колегите от отдел „Капитално строителство“, „Обществени поръчки“ и „Административно-стопанска дейност“ за професионалната отдаденост и отговорност, за да се случват в срок дейностите по обновяване и ремонт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!