Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите от двата завода с епидемичен взрив на Covid 19 са в добро състояние

| обновено на 17.09.21 в 15:58


Епидемичен взрив на Covid 19 е установен в бургаски кабелен завод. Това съобщиха от РЗИ – Бургас.
6 от 127 служители са дали положителна проба за коронавирус.
Преди дни епидемичен взрив възникна и в шивашки цех с 21 служители към предприятието „Тих труд“.
Към този момент заразените са в добро състояние. Продължава обаче да е слаб интересът към ваксинацията в област Бургас.

Първите два случая на заразени в кабелния завод са установени в началото на септември, но по това време те не са били на работа, обясни д-р Мирослава Киселкова, началник на Отдел "Микробиология и вирусология". Служителите в цеха са работели на три смени, спазени са и всички противоепидемични мерки.

„Когато бяхме на проверка на 16 септември, направихме бързи антигенни тестове на смяната, която беше в момента на работа и от която също има две положителни лица. Тестовете бяха отрицателни на контактните лица. Под карантина контактни от колектива не сме поставяли“, поясни тя.

4-те жени с Covid-19 от шивашкия цех към предприятието „Тих труд“ са в добро състояние и на домашно лечение.

„Затворен е цехът. Всички са поставени под карантина, извършена е дезинфекция, връчено е предписание на управителката“, допълни д-р Киселкова. Нито една от служителките в шивашкия цех не е била ваксинирана, освен управителката. В кабелния завод имунизираните служители са 7.

Продължава да е слаб интересът към ваксинацията в област Бургас, едва 18,2 % от населението са имунизирани, съобщи директорът на здравната инспекция д-р Георги Паздеров.

„Общо ваксинираните в област Бургас са 145 000. Със завършен цикъл на ваксинация са 74 300. От 215 души в момента в болница с коронавирус имаме 4-ма ваксинирани и 2-ма с незавършен цикъл. Общо взето върху общия брой на преминалите болни от началото на четвъртата вълна тази тенденция се запазва, а това е 2-3% от ваксинираните. От 1 176 починали до този момент имаме 3-ма имунизирани. В интензивни отделения към днешна дата нямаме имунизирани. Общо през интензивните отделения са минали 0,7-0,8%, които са ваксинирани. Общо починалите в лечебните заведения в област Бургас ваксинирани са под 0,3%“, обясни той.

Около 30% са ваксинираните учители в област Бургас. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна