Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Кюстендил не се разбраха за състава на РИК

Снимка: Кирил Фалин

Политическите партии и коалиции в Кюстендил не постигнаха консенсус за състава на Районната избирателна комисия за парламентарните и президентски избори, насрочени за 14 ноември 2021 г. на срещата при областня ууправител инж. Александър Пандурски. Разногласията и несъгласията са и за председателското, и за зам.-председателското, и за секретарско място в РИК. Документите с протокола от проведените консултации ще бъдат изпратени в Централната избирателна комисия, която ще вземе решение за състава на РИК – Кюстендил.

Стана някакво правило такива срещи за уточняване състава на РИК в Кюстендил да приключват с несъгласие между политическиет партии и коалиции, днешното разминаване в позициите обаче е някакъв прецедент.

"За съжаление отново нямаше съгласие, но ЦИК е за това – да може да оцени позициите на всички и на база на това да назначи РИК. РИК е един екип, който би трябвало да работи заедно, в интерес на всички политически партии и на всички граждани на област Кюстендил, така че да произведе едни нормални избори със съдействието на Областна администрация и всички регионални звена“, коментира областният управител инж. Пандурски. 

С решение на ЦИК за Кюстендилски МИР са определени общ брой 13 членове, в това число председател, двама заместник-председатели, секретар и членове, като се спазва съотношението между партиите и коалициите, както следва:

За партия „Има такъв народ“ – 3 членове; за коалиция ГЕРБ - СДС – 3 членове, за коалиция „БСП за България” – 2 членове; за коалиция „Демократична България – обединение“ – 2 членове; за партия „ДПС” – 2 членове; за коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 член. На вота на 11 юли председателското място беше за Изправи се. БГ Ние идваме!", а на вотовете последните 5-6 години неизменно председателят беше от ГЕРБ.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.