Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ямбол се включва с изложба в Европейските дни на наследството

Снимка: Архив

Регионалният исторически музей в Ямбол се включва в Европейските дни на наследството 2021 с фотоизложбата „Свещени места на траките по долното течение на река Тунджа”. Екпозицията ще остане в Ямбол до края на годината.

Във фотоизложбата са представени археологически обекти, свързани с култовете на тракийското население, обитавало долината на древната река Тонзос, днешна Тунджа. Особен интерес представляват слънчевите скални светилища край селата Мелница и Дряново, гробницата при с. Ружица, светилището при с. Драма, допълва археологът Тодор Вълчев:

На платната са представени култовите обекти при водопада при село Голям Манастир, тополовградското светилище Палеокастро, долменът „Начеви чеири”, както и светилището на Тракийския конник при село Дряново. 

Специално място е отделено на тракийския и античен град Кабиле като център на религиозния живот през десетки векове.

Фотоизложбата е създадена през 2010 г. от специалистите от Регионалния исторически музей съвместно с ЮНЕСКО и с подкрепата на Международния научен и информационен център „Трацика“. Жителите и гостите на Ямбол могат да я видят в Културно-информационния център Безистена.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.