Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стопанската академия в Свищов започна 85-ата си академична година

2
Учебната година бе открита от вицепрезидента Илияна Йотова.
Снимка: Здравка Маслянкова

Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов започна 85-ата си академична година. Тя беше открита от вицепрезидента Илияна Йотова. Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова получи специална награда от висшето училище, чиято студентка е.

Академичната учебна година в Стопанската академия в Свищов започва присъствено за нейните пет хиляди студенти. В приветствието си към студентите и преподавателите вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че 1400 евро е разходът на средния европеец за образование, докато у нас тази сума е 250 евро.

„Това не е добре. Това е преценка и диагноза за нас като общество. Добре е да си говорим за просвета, но още по-добре е да мислим и да действаме, така че тя да бъде наистина достойна за държава член на Европейския съюз“, добави вицепрезидентът.

Йотова призова институциите и обществото за повече отговорност към образованието.

Олимпийската шампионка но карате Ивет Горанов, която е студентка втори курс в Стопанската академия, получи от ректора проф. Мариана Божинова стипендия на името на Димитър Ценов от 2000 лева и ваучер, с който се покриват таксите ѝ до края на обучението.

„Аз съм спортист и обичам да се състезавам. Затова пожелавам на ръководството здраве, да се състезават силно, уверено и със самочувствие, защото нашата академия е емблема за цялата страна“, заяви Ивет Горанова.

Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова получи специална награда от висшето училище. Снимка: Здравка Маслянкова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени