Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон ще разследва изтичането на данни на афганистанци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на отбраната Бен Уолъс нареди разследване по повод изтичането на данни, включително имейл адреси, на десетки афганистански преводачи, които са работили за британските военни, съобщи Би Би Си.

Данните на повече от 250 души, които искат да бъдат прехвърлени във Великобритания и много от които се укриват в момента, погрешно са били копирани в имейл на Министерството на отбраната с искане за актуализация на тяхното положение. Към някои от имейлите има прикачени снимки. 

Имейлът е бил изпратен от Екипа за оказване на помощ за прехвърлянето на афганистанците до останалите в Афганистан преводачи или успелите да преминат в други държави. В него се информират преводачите, че екипът прави всичко възможно да ги прехвърли във Великобритания. Но един от получилите писмото е установил, че в него са копирани данните на повече от 250 души, които са работили с британците през годините. Той е цитиран от Би Би Си да казва, че "тази грешка може да струва живота на преводачите, особено на онези, които още са в Афганистан". 

Някои от хората не са забелязали грешката и са отговорили на всички имейл адреси с обяснения за своето положение и местоположение. 

От Министерството на отбраната са изпратили нов имейл 30 минути по-късно след установяване на грешката със спешно искане предишното писмо да бъде изтрито и препоръка за незабавна смяна на имейл адреса. 

Министерството на отбраната се извини официално, а Бен Уолъс каза, че това е "недопустима грешка".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!