Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реални резултати в диалога с България ще ускорят евроинтеграцията на Северна Македония

Снимка: president.bg

Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на среща в София на българския президент Румен Радев и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. В разговора участва и министърът на външните работи Светлан Стоев.
Радев заяви, че България очаква ефективни действия от институциите на ЕС за утвърждаване на ценностите на демокрацията и зачитането на правата на човека в Северна Македония. Президентът подчерта, че 120 000 български граждани в Северна Македония са и граждани на ЕС и страната ни разчита на подкрепата на европейските институции за ефективното зачитане на техните права, съобщават от прессекретариата на президентството.
Държавният глава посочи също, че декларациите и обещанията в диалога със Северна Македония вече не работят и България очаква ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Това ще ускори и процеса на европейска интеграция за Северна Македония. Румен Радев припомни, че подписаният през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество със Северна Македония не се изпълнява и югозападната ни съседка все още не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна представа за България в учебници, музеи и паметници, както и по отношение на правата на гражданите на страната, които открито изявяват българското си самосъзнание.
Предстои Оливер Вархеи да посети и Северна Македония, където ще проведе срещи с държавното ръководство на страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени