Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва отхвърли категорично твърденията на Европейския съд по правата на човека

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Официална Москва категорично отхвърли твърденията на Европейския съд по правата на човека, че Русия носи отговорност за смъртта на бившия агент на Федералната служба за сигурност Александър Литвиненко.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече “голословни” твърденията на Европейския съд по правата на човека и даде да не разбере, че Кремъл няма намерение да се съобразява с тях. На редовния си седмичен брифинг говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова определи действията на съда в Страсбург като “политически”:

"Налице е още едно доказателство, че Европейският съд по правата на човека, който се позиционира като международен съдебен орган, се опитва да играе политическа роля и да даде своята лепта за култивирането на атмосфера на русофобия, която стана много популярна в някои западни държави", посочи Захарова.

Според нея съдът в Страсбург просто е огласил, "очевидно политизираните и съмнителни от правна гледна точка изводи на националния съдебен орган на една от страните членки".

В подобен дух се изказа и бившият сътрудник на Федералната служба за охрана и настоящ депутат Андрей Луговой, който е един о основните заподозрени за убийството на Литвиненко. По думите на Луговой решението на Европейският съд по правата на човека е политически ангажирано и няма нищо общо със закона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна