Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Facebook обяви нови устройства за видео разговори Portal и услугата Portal for Business

"Фейсбук" (Facebook) представи във вторник третото поколение на своите устройства за видео разговори Portal и нова услуга, която ще позволи на бизнеса да разгърне комплекти от устройства за своите служители, съобщава бизнес телевизия CNBC.

Това показва, че технологичният гигант все още е позитивно настроен към екраните за видео разговори и че очаква хората да искат да продължат с видео чата.

Компанията за първи път представи своите Portal устройства през 2018 г. и досега не разкри никакви данни за техните продажби. Но тъй като редица компании продължават да отлагат връщането на техните служители в офисите заради Covid пандемията, Facebook се възползва от необходимостта за свързване с колеги и близки чрез видео разговори. "Фейсбук" се конкурира с аналогичните продукти за дома Amazon Echo Show и Google Nest Hub.

Акцентът върху новите модели е Portal Go, устройство на цена 199 долара с 10-инчов екран. Portal Go разполага с дръжка за носене и достатъчно батерия, за да издържи до пет часа разговори чрез Messenger или 14 часа слушане с изключен екран.

"Фейсбук" също така обяви нова версия на своя Portal+, който ще се продава на дребно за 349 долара и ще разполага с широк 14-инчов дисплей, който може да се накланя напред и назад. Новият Portal+ е проектиран да седи до компютрите на потребителите на бюрата им за видео разговори. Facebook заяви, че този модел има по-добро качество на звука от първата версия.

Те струват повече от по-старите модели. Настоящият 10-инчов Portal се продава за 179 долара, а предишната версия на Portal+ беше на цена от 279 долара. По-късно тази година обаче вероятно ще има ревизирани промоционални цени за тези устройства, заяви ръководителят на технологичния гигант за управление на продукти за Portal - Мика Колинс.


Освен това Facebook обяви и Portal for Business, услуга за малки и средни предприятия, която ще позволи на компаниите да купуват, внедряват и дистанционно да управляват устройствата на Portal за своите служители. Facebook смята за подходящи този тип услуги, тъй като все повече компании преминават към отдалечени и хибридни настройки, каза Колинс пред CNBC. Portal for Business ще стартира в бета версия тази година в САЩ и ще стане по-широко достъпен през следващата година, каза още той.

"Portal е изключително полезен предвид количеството видео връзка, която трябва да поддържаме по време на работния ден, и тази тенденция не отминава“, посочи Колинс.

В опит да се погрижи за професионалистите Facebook ще добави работата с  Microsoft Teams към Portal през декември. Това ще позволи на собственика на Portal да използва своите устройства за достъп до календарите на Teams, контактите, споделянето на файлове и функционалността за чат. Portal вече поддържа други работни приложения като Zoom, BlueJeans и Webex.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна