Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Герасимов: Да ценим, пазим и популяризираме фотоархивите си

Снимка: snimam.net

Художникът рисува според своята гледна точка и интерпретация, писателят може да внесе и въображаеми герои, дори когато пише мемоари, до работата на фотографите - снимките отразяват нещата едно към едно, това са 100% доказуеми неща.

Това коментира пред Радио София Виктор Герасимов, един от малкото специалисти по сканиране на филми и аналогови носители.

Според него българите не ценим фотодокументите, доказателство за това са многото изхвърлени архиви, включително и плаки и фотоленти.

„По света е другояче – там се пазят, публикуват се, популяризират се, дигитализират се“, отбелязва с лека горчивина Герасимов.

Той е син на фотограф и е отдал много от дейността си за документиране историята на Силистра. Вече над 3000 снимки на дунавския град са дигитализирани и качени.

Фотографът подчертава, че при правилно съхранение филмите запазват изображението много по-качествено от файловете и хартиените носители.

Той посъветва дори и да извършите дигитализация на свои снимки, да пазите филмите, и то в сухи помещения. Вместо флашки или външен хард диск, по-добре е да ползваме оптични носители (CD, DVD).

Герасимов препоръча още освен хартиени екземпляри в Народната и в другите библиотеки автори и издателства да предават и файлове на книгите и всякакви други издания.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Виктор Герасимов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени