Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Евгения Благоева: Независимостта, свободата и демокрацията трябва всекидневно да бъдат защитавани

Доц. Евгения Благоева
Снимка: anthropology.nbu.bg
България няма всички качества, всички характеристика на независима страна и за това има много причини – не само защото сме малка страна и трябва да се съобразяваме с геополитически фактори, но и защото имаме национално безотговорен елит.

Това коментира пред Радио София доц. д-р Евгения Благоева – антрополог, преподавател в НБУ.

Тя отбеляза, че дори празниците 3 март и 17 септември са били избрани без обсъждане.

„Град София не е кръстен на мъченица София. В християнските традиции няма град, кръстен на мъченик. Логично беше да се празнува на 3 април, когато е обявена за столица.“

Според доц. Благоева 22 септември е важна дата, защото поставя България на картата. Тогава се завършва един процес, започнат на 3 март. И може да се спори дали трябва да честваме началото или финала на този важен исторически процес.

Тя апелира за преосмисляне и коригиране на решения, които са вземани набързо и емоционално.

Свободата е качество на духа, това е лично човешко качество. Докато независимостта е характеристика на институциите, на държавата, подчерта още антропологът.

„Българите сме нихилисти. Равнодушни сме. Имаме хилядолетна история и тотално нежелание да я поддържаме и почитаме, за разлика от други нации, които нямат история, но имат огромно желание да си я измислят, конструират, крадат от други.“

По думите на доц. Евгения Благоева независимостта, свободата и демокрацията трябва всекидневно да бъдат защитавани с всяко действие на гражданското общество.

Чуйте разговора на Йоана Георгиева.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР