Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Водата обаче не бива да се ползва за пиене и готвене

Отстранена е аварията в помпена станция в Хасково

Тежка авария на помпена станция „Ябълково“ остави Хасково и шест села без вода

| обновено на 23.09.21 в 17:05
Снимка: Радио ВИДИН

Близо 20 часа след отстраняването на голямата авария в помпената станция" Ябълково", голяма част от Хасково и съседни села остават без вода, а там където я има, е негодна за ползване заради завишени количества уран. Хасково минава на вариант снабдяване на вода с водоноски и минерална вода в социалните и детските заведения и кухни. 

Аварията е отстранена и водоснабдяването - пускано на етапи. От ВиК обещаха до края на деня да има вода на всички места. Водата, дори и да потече, е негодна за пиене и готвене, предупредиха от РЗИ-Хасково. Причината е в завишените нива на уран.

В няколко училища се наложи днес часовете да бъдат намалени.

От община Хасково създадоха организация за преодоляване на кризата с водата.

Предстои от ВиК и РЗИ да вземат проби за изследвания по химически показатели и за естествен уран.

Ремонтът е приключил около 2:00 часа тази сутрин. Няма риск водопроводът отново да избие, казаха от ВиК.

След изчерпването на количествата на един от резервоарите, който отговаря за смесването на водата, вероятно ще има завишени стойности на естествен уран.

ВиК-Хасково подсигури водоноски

Хасково ще остане на водоноски до излизането на резултати, които са в нормата по показателя уран. 
Първите водоноски, които ще снабдяват хората в Хасково с вода, вече са в двора на болницата и в кварталите "Орфей" и "Кенана". Останалите райони ще бъдат обслужвани с мобилни водоноски по график. 

Управителят на ВиК-Хасково Борис Бусаров допълни:

„Тъй като тук е основният водоизточник с условно чистата вода, която я смесваме, за да няма уран, взехме тази мярка да предупредим гражданите“.

Екипи на ВиК Бургас и Стара Загора се включиха в отстраняването на голямата авария на помпена станция "Ябълково", обясни заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков, който беше на място, за да съдейства за организация на ремонтните работи.

"Проблемът е в резултат на дългогодишната експлоатация на водопровода и нецялостен ремонт на ВиК мрежата, който е извършен преди близо десетина години".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.