Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плаващ кран и баржа отиват до заседналия кораб край Камен бряг

Прекратява се операцията по издирването на 48-годишният мъж, изчезнал в морето край Каварна, който е влязъл  с професионално оборудван риболовен кораб, съобщи във Варна Румен Николов - главен директор на главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" в Морска администрация.

"Търсенето, целенасочено, няма да продължи повече. Излъчва се сигнал по Варна радио за наличие за съмнение на човек в морето или по-точно информация за рибарите, намиращи се в море, и за кораби, преминаващи в близост, да засилят вниманието си за това, че може да бъде срещнат плаващ обект. Нямаме информация, освен мястото на джипа, накъде този човек е слязъл, накъде е тръгнал и какви са били неговите последващи действия".

Николов коментира и операцията по изтеглянето на кораба, плаващ под панамски флаг, заседнал край Каварна. Товарът ще бъде прехвърлен и след това ще се предприемат следващите етапи от операцията.

Плаващ кран и баржа отиват до заседналия кораб на Камен бряг тази вечер. Предприети са мерки за организиране на операция, свързана с извеждането му. Обследвано е дъното за дълбочините, които да позволят подхождането на плаващ кран с кофа, за да бъде изгребан товарът, който да бъде прехвърлен на другия плавателен съд, каза още Николов. 

Предстои корабът да бъде вързан за близките скали. С помощта на лодка ще бъдат подадени въжета към брега, за да може при евентуално усилване на вятъра или при освобождаването на товара, той да бъде удържан и изтеглен безопасно.

Операцията може да продължи 2-3 дни, но нe e изключeno и да отнеме повече време заради очакваното влошаване на времето в края на тази седмица и началото на другата. Затова и действията трябва да са максимално бързи, каза още Николов.

Няма опасност от екокатастрофа и разлив на гориво, увери той. Екипажът е в добро физическо състояние. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна