Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снижаване на дипломатическото напрежение между САЩ и Франция

Снимка: БГНЕС

"Приятелски разговор" между президентите на Съединените щати и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон бе първата стъпка за снижаване на дипломатическото напрежение между двете страни след изненадващото оповестяване на тристранния пакт в сферата на сигурността АУКУС между Вашингтон, Лондон и Канбера. 

Без да стигне до извинение, президентът Байдън се е съгласил, че е трябвало френската страна да бъде информирана предварително за подготвяния тристранен договор.  Говорителят на Белия дом Джен Саки поясни:

„Президентът е потвърдил стратегическото значение на Франция, или по-скоро на френската и европейската ангажираност в Индийско-тихоокеанския регион - нещо, по което ще продължим да работим заедно с тях“.

Преди разговора от Елисейския дворец заявиха, че очакват обяснения за обстоятелствата около отмяната от страна на Австралия на сделката с Париж за конвенционални подводници. Джен Саки подчерта:

„В телефонния разговор президентът е признал, че трябва или е трябвало да има повече дискусии преди да бъде направено официалното съобщение. Това е било важно послание от негова страна в рамките на този разговор“.

Жестът на помирение от страна на френския президент бе обявеното връщане на френския посланик във Вашингтон идната седмица. Байдън и Макрон ще се срещнат в Европа в края на октомври, за да обсъдят условия, които да гарантират взаимното им доверие и мерки за постигане на общите цели.

И още - Вашингтон ще засили подкрепата си за европейските антитерористичните операции в Сахел. Не е ясно обаче дали чрез изпращане на американски специални части в района или засилване на логистичната подкрепа.

Австралийският премиер Скот Морисън съобщи, че засега не успява в опитите си да разговаря с френския президент, но ще работи търпеливо за възстановяване на връзките с Париж.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени