Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел се включи в предизборен митинг на съпартиеца си Армин Лашет

Ангела Меркел и Армин Лашет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В навечерието на парламентарните избори в Германия утре канцлерът Ангела Меркел се включи в предизборен митинг на съпартиеца си Армин Лашет в родния му западногермански град Аахен. Тя призова избирателите да гласуват за „благоденствието и сигурността” на страната.  

"Искам да стана канцлер на Федерална република Германия и моля за Вашата подкрепа." 

Така Армин Лашет, кандидат на консервативния блок ХДС/ХСС, се обърна към съгражданите си в Аахен. 

Въпреки, че в началото на кампанията Ангела Меркел беше категорична, че няма да участва в предизборните митинги, защото по думите й „бившите нямат думата”, изоставането на партията ѝ в допитванията ден преди вота я накараха да промени решението си. 

В Аахен се проведе извънреден митинг, след като вчера кампанията беше официално закрита в Мюнхен. Ангела Меркел, най-харесваният в момента политик на Германия, призова колебаещите се избиратели да подкрепят Армин Лашет и да гласуват за стабилност и сигурност. 

"Как да ни вярват съюзниците, ако не спазим ангажимента за 2 процента от БВП за отбрана, както искат други партии? Никой няма да работи с нас, защото никой не може да разбере, как така има социално по-слаби държави от нас, но въпреки това спазват този ангажимент". 

В проучванията преди утрешните избори води кандидатът на социалдемократите Олаф Шолц, който днес участва в прояви в избирателния си район в Потсдам. В различни интервюта представители на социалдемократическата партия обявиха консерваторите за „партия на миналото”, която трябва да остане в опозиция, след като е изчерпала идеите си след 16 години Ангела Меркел. Напълно непредвидим е изходът от утрешните избори. Социолозите дават преднина на социалдемократическата партия от едва два процента пред ХДС/ХСС, което е в рамките на статистическата грешка. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна