Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заради ремонт на старата митрополия във Велико Търново

Местят над милион археологически ценности от филиал на НАИМ при БАН

Старата митрополия във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Над един милион археологически културни ценности, които съхранява великотърновският филиал на Националния археологически институт с музей при БАН, предстои да бъдат преместени. За новото депо за съхранение се чака решение на общинските съветници.

Причината за преместването на фонда от движими културни паметници на великотърновския археологически филиал е започващият ремонт на старата митрополия в подножието на крепостта „Царевец“.

През пролетта на тази година държавата отпусна два милиона лева на Великотърновската митрополия за реставрация и консервация на сградата. Там от години се съхраняват археологическите ценности, разкрити при десетилетните проучвания на столично Търново, находки от крепостта "Царевец", Шишмановата баня и манастирите. 

По предложение на археолога доц. Мирко Робов предстои идната седмица великотърновският Общински съвет да даде съгласието си експонатите да бъдат преместени в бившите работилници на училището в село Леденик.

По думи на Робов материалите са с особено значение не само за града, но и за националната ни история и за културата на европейския югоизток. 

В училището ще бъдат създадени условия за доброто съхранение на археологическите вещи и предмети. Помещенията ще се ползват безвъзмездно, като Националният археологически институт с музей при БАН ще заплаща само комуналните разходи. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.