Eмисия новини
от 06.00 часа

Анастасиадис и Татар обсъждат Кипърския въпрос с Гутериш

Антонио Гутериш
Снимка: архив

Важна за развитието на Кипърския въпрос среща събира днес в Ню Йорк президента на Кипър Никос Анастасиадис, лидера на кипърските турци Ерсин Татар и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Тя е първата на това ниво след провала на неформалната петстранна конференция по Кипърския въпрос през април тази година в Женева.

Неофициалната тристранна среща днес е ново усилие от страна на ООН да се премахне задънената улица по Кипърския въпрос и да се намерят начини за възобновяване на преговорите, прекратени преди повече от 4 години.

Лидерите на двете кипърски общности отиват на нея с напълно различни цели и неприемливи за другата страна позиции.

Според анализатори това не оставя място за оптимизъм в срещата днес.

За Кипър има само един план - постигане на решение, основано на двузонална, двуобщностна федерация с политическо равенство, както е посочено в резолюциите на ООН, заяви президентът Никос Анастасиадис в речта си пред Общото събрание на ООН в петък.

Той ще представи и предложението си за децентрализирана федерация.

Кипърско-турският лидер Ерсин Татар и Анкара настояват да се излезе извън тази действаща в момента рамка на ООН.

Татар обяви като предварително условие първо да бъдат признати суверенното равенство и равнопоставеният международен статут на самообявилата се Севернокипърска турска република и едва след това да започне официалният процес на преговори за постигане на решение.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.