Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха за туристи императорската ложа на Римския стадион на Филипопол

19
Част от Императорската ложа на Римския Стадион на Филипопол
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

От днес Пловдив откри за посетители Източния сектор на Античния стадион на Филипопол. Той е разположен в Търговски център на Главната улица и е последната част от Римския стадион, чрез която пловдивчани и гостите на града ще могат да го видят вече в цялост – от площад Римски стадион през археологията под друг голям магазин до най-новата част, започнала да се разкрива в процеса на работа по реконструкция на търговската сграда още от 2007-та година. 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, който преряза лентата на най-новата туристическа атракция на града заедно със заместника му по култура Пламен Панов и районният кмет Георги Стаменов, коментира пред Радио Пловдив, че тук е била императорската ложа.

Откриване на Императорската ложа на Римския Стадион на Филипопол

Археолог-проучвател на обекта е Мая Мартинова–Кютова. Проектанти са архитектите Радка Стефанова и Стефан Стефанов. А австрийските инвеститори на сградата - Карл Полцхофер и арх. Рудолф Лайтнер - при ремонта ѝ инвестират в реставрацията и консервацията на археологическия обект 2.5 млн. лв., съобщиха от общината. 

Обектът е включен в пакета за туристически обиколки, който тя предлага, а стопанисването му е възложено на ОИ „Старинен Пловдив“. Днес, когато отбелязваме Световния ден на туризма, входът е свободен. От утре посещението ще е с билет на цена 5 лева.

Императорската ложа на Римския Стадион на Филипопол - поглед от магазина

Идеята е пространството да се оживи с изложби и други културни събития. 

Репортаж с разкази на проектантите - арх. Радка Стефанова и арх. Стефан Стефанов, ккато и впечатленията на  кмета Здравко Димитров, мможе да чуете в звуковия файл. Очаквайте и видео в youtube канала ни и тук:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна