Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ продължава да счита инфлационния скок като до голяма степен временен

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в понеделник, че ЕЦБ поддържа мнението си, че неотдавнашното повишаване на инфлацията в еврозоната е "до голяма степен временно".

Говорейки пред Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, Лагард отбеляза, че въздействието на факторите, стимулиращи инфлацията, "трябва да се разсее" през 2022 година.

Инфлацията в еврозоната може да надхвърли вече завишените прогнози на ЕЦБ, но има известни индикации, че това вече се случва, посочи шефът на централната банка.

"Въпреки че инфлацията може да се окаже по-слаба от предвиденото, ако икономическата активност бъде повлияна от подновено затягане на противоепидемичните ограничения, има някои фактори, които могат да доведат до по-силен ценови натиск, отколкото се очаква в момента", каза Лагард пред европейските депутати.

"Засега обаче виждаме ограничени признаци за подобен риск, което означава, че нашият основен сценарий продължава да предвижда инфлацията да остане под целевото ниво на ЕЦБ в средносрочен план", добави тя.

Говорейки за евентуален ръст на цените на суровините, който би могъл да възникне в резултат на несъответствието между веригите на предлагане и търсене, Лагард подчерта, че ЕЦБ ще предприеме необходимите мерки за облекчаване на причинения от Covid-19 ценови натиск и за поддържане на "благоприятни финансови условия за всички икономически участници".

Според Кристин Лагард икономическото възстановяване на еврозоната "напредва все повече", като тя приписва това отчасти на усилията за масова ваксинация срещу коронавирус и на последващите по-малко строги мерки за борба с Covid-19.
"Прогнозите за растеж продължават да са несигурни и силно зависят от развитието на пандемията, но рисковете за растежа са като цяло балансирани“, подчерта тя пред евродепутатите.

Управителят на ЕЦБ също така подчерта, че "няма съмнение", че "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP) на банката е ефективна.

Лагард подчерта, че програмата на ЕЦБ за покупки на активи PEPP  е помогнала за поддържане на задоволителни условия за финансиране както в публичния, така и в частния сектор, както и за подобряване на инфлационните перспективи.

Шефът на ЕЦБ добави, че банката "няма да се въздържи" да използва всички възможни налични финансови инструменти и дори да измисли нови, ако е необходимо, за да гарантира, че може да изпълни мандата си за ценова стабилност.

Кристин Лагард отбеляза, че ЕЦБ все още гледа на лихвените ставки като "основен инструмент", но те "не са достатъчни", и отбеляза за наличието на други, като програми за покупки от всякакъв вид, както и насоките за бъдещите лихвени нива и целевите операции за дългосрочно рефинансиране на търговските банки (TLTRO), които също са необходими.

На този етап изглежда, че Европейската централна банка "въобще няма" да се стреми да повиши лихвените проценти преди 2023 г., подчерта Лагард.

"Ние не сме там, където трябва да бъдем, що се отнася до прогнозния хоризонт на централната банка", каза още тя пред европейските законодатели.

Според нея всичките три условия в прогнозните указания на ЕЦБ трябва да бъдат изпълнени, преди да последва повишаване на лихвените проценти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна