Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС се произнася за мораториума на 45-ото НС върху решения на последното правителство на ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд ще обяви дали наложеният от 45-ото Народно събрание мораториум върху решенията на последното правителство на Бойко Борисов е в нарушение на основния закон. Съдът беше сезиран от депутати от ГЕРБ в края на април.

Предложението за мораториума дойде от БСП и „Изправи се! Мутри вън!“ -  както се казваше тогава коалицията „Изправи се, БГ! Ние идваме!“. Той действа от 22 април до 12 май, когато встъпи първото служебно правителство на Стефан Янев. 

С налагането му беше забранено отдаването на концесии, емитиране на вътрешен дълг, продажбата на държавни и общински болници, назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие. Замразени за три седмици бяха и назначенията в съдебната система.

Още при сезирането на Конституционния съд, юристи коментираха, че Народното събрание няма право да ограничава правомощията на другите власти, какъвто напрактика беше ефектът от временната забрана. Според тях, ако се приеме, че парламентът има право да налага подобни забрани, то нищо няма да му попречи да се намесва в действията на други независими власти като съдебната, например, което би било недопустимо по международните стандарти за върховенство на правото и разделението на властите.

Доколкото мораториумът вече не действа, евентуално произнасяне на Конституционния съд, че противоречи на Основния закон, няма да произведе никакъв правен ефект, но поисканото от ексдепутатите от ГЕРБ тълкувателно решение ще даде еднозначен отговор на въпроса - допустимо ли е с решение на Народното събрание временно да се ограничават установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, изпълнителната власт и други държавни органи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна