Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издигат паметник на щангиста Величко Чолаков - Железния

Величко Чолаков
Снимка: БФ Вдигане на тежести

Паметник на световноизвестния щангист Величко Чолаков ще изграждат в неделинското село Кундево.

Родствените корени на Величко Чолаков са свързани със село Кундево, община Неделино, а заради високите си спортни постижения той е удостоен с титлата "Почетен гражданин" на общината.

Целта за създаването на инициативния комитет е проектиране и изграждане на паметник, който да се постави на разклона за селото, и който да напомня за огромния спортен връх, който постигна Величко Чолаков.

Председателят на инициативния комитет Лазар Табачев каза, че до няколко дни ще бъде обявена и банковата сметка за дарения. „Защото титаните се помнят вечно“, написа във фейсбук профила си кметът на Неделино Боян Кехайов.

През 2021 г. тържествен бенефис в своя роден град Смолян Величко Чолаков сложи край на състезателната си кариера. Железният, както е известен именитият ни спортист, е последният български олимпийски медалист в щангите/Снимка: БГНЕС архив

Величко Чолаков, наричан Железния, както и Великанът от Родопите, е единственият българин олимпийски медалист при супертежките щангисти.

Роден на 12 януари 1982 г. в Смолян. Започва да тренира на 12-годишна възраст при Костадин Грозданов, а за първи път става републикански шампион на 15-годишна възраст.

Има 30 държавни титли като шампион на България в различните движения и двубоя.

Той е сребърен медалист от Световното първенство във Ванкувър, Канада през 2003 г. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг.

В същата категория става и европейски шампион за 2004 г. в Киев, Украйна. През 2006 г. печели сребърен медал на Европейски шампионат по вдигане на тежести във Владиславово.

През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ за най-силни мъже на планетата в различните спортове в САЩ. На турнира Величко изтласква 228 кг, което е с 1 кг повече от 36-годишния рекорд на щата Охайо.

През 2013 г. се заема с треньорска дейност на деца, като става президент и треньор на родния си Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа“.

Умира внезапно на 20 август 2017 г. на 35-годишна възраст в дома си от сърдечни проблеми, от които активно се лекува през последните години.

Погребан е в родния си Смолян с почести и многохилядно шествие. В знак на почит и уважение спортната зала в града е кръстена на неговото име. 

Снимка: БНР архив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна