Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За вдъхновението няма рецепта, смята Lostov

Алекс Цонков - Lostov: Играта продължава, въпреки загубените ни илюзии

Средно-статистическият българин все още се стреми към бързи пари, казва писателят

Алекс Цонков – Lostov
Снимка: Гергана Хрисчева

Ще чуете разговор с автора на книга, която те грабва и те държи буден дълго време. Книга за всичко, което се случва около нас последните години, разкази, които те приземяват, но и същевременно ти дават сили, защото виждаш, че не си сам в мислите си за загубените илюзии

Разкази за вечния преход, в който се намира държавата ни. Тук ще се срещнете буквално „очи в очи“ с продавачите на надежда под формата на лотарийни билети – излъсканият до блясък герой от „Играта продължава“ – разказ, който дава и заглавие на книгата.

Сякаш на филмова лента пред вас ще премине битието на жадния за лукс и признание средно-статистически българин, който по незнайни причини достига до прожекторите на сцената и именно там открива, че огледалото е двойно, а мечтите са химери

Ще станете свидетели на тихото му сгромолясване, за разлика от другите герои, които нямат чак този късмет.

Защото, както казва авторът: „Не обичам розовия край и хепиенда. Защото и в живота такива няма.

Време е да кажем най-сетне кой е този автор. Това е Алекс Цонков – Lostov , който издаде първият си сборник с разкази – „Играта продължава“:

За вдъхновението няма рецепта – то идва с желанието“, каза пред БНР Алекс Цонков – Lostov.

Псевдоним, който идва от лост, оръжие, което се използва в компютърна игра за убиване на противника. Нищо страшно …защото страшното и странното е в разказите във фантастичната час на сборника „Играта продължава“.

Алекс Цонков – Lostov

„Във „Времеви комарджия", например средно-статистическият българин все още се стреми към бързи пари и явно винаги ще бъде така. Така е и в едноименния разказ, дал заглавие на сборника.

"Хората продължават да вярват на рекламите, които обещават реки от мед и масло, диаманти и кюлчета злато…почивки в Дубай и червени ферарита…Това ме възмути, и ме натъжи и ме разсмя…

И така – "Играта продължава – краят за едно е начало за друго, убеден е младият писател. Повярвайте му и вие...

Александър и постоянните процеси в „Играта продължава“

Александър Цонков – Lostov, е роден на 31 март 1982 г. в град Сливен. Там завършва средно образование в ГПЗЕ „Захари Стоянов“ с профил френски език, а в София завършва УНСС специалност Туризъм като бакалавър и специалност Маркетинг като магистър. Пише в жанровете  - фантастика, хорър, фентъзи, трилър, мистерии.

Има множество участия в месечните четения на литературната инициатива „Истории от някога“. С тази инициатива през 2015 година започва всъщност усиленото творческо писане на младия автор. В периода 2016-2019 г. е член на клуба на авторите на хорър „Lazarus”. Авторът има вече поредица от награди: Трето място в националния конкурс за публикуван къс разказ за автори до 35-годишна възраст "Рашко Сугарев" – 2016 г., организиран от Национален дарителски фонд "13 века България" за разказа "Деветият живот". Награда за дебют от Еврокон 2017 (Chrysalis Award - European Science Fiction Society). Поощрителна награда от конкурса за фантастичен разказ на списание "Осем" за разказа "ВИП зала за прераждане" през 2018 г. Съпътстваща награда в жанр проза от националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" през 2021 г., организиран от община Хасково за книгата "Играта продължава".


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна