Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Александър и постоянните процеси в „Играта продължава“


Александър Цонков - Лостов е от града на стоте войводи – Сливен. Още от тийнейджърските си години пише книги и кратки разкази. Наскоро издаде своята дебютна книга – сборника с разкази „Играта продължава“. 

Идеята на книгата е да покаже какво се случва с нас, когато се сблъскаме с необяснимото. Сборникът е носител на съпътстваща награда от известния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“. 

„На 14 години писах книги игри. Беше бумът им. Това беше много интересно за всички ни, в Сливен имам цял кашон. Това ме вдъхнови да пиша в една тетрадка, която разграфих на епизоди. С химикал съм писал, ксерокопирайки различни илюстрации, които залепвах на страниците с тиксо“, връща се към спомените си в предаването „Нощен Хоризонт“ Александър.  

Авторът кръщава дебютната си книга на титулния разказ „Играта продължава“. Прави го, тъй като намира символика в това, че всичко, което ни заобикаля, е един кръговрат. 

„Малко по-философски погледното, реално един човек се ражда, умира, друг се ражда. Един свят се пръква, съществува милиарди години, случват се различни катаклизми и всичко се омесва в един нов първичен бульон. Наново се раждат светове. Играта постоянно продължава“. 

Интервюто с Александър Цонков - Лостов можете да чуете в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина Оливия Нютън-Джон

Австралийска певица и актриса Оливия Нютън-Джон почина на 73-годишна възраст, съобщи в Инстаграм семейството й. Родената във Великобритания актриса става световно известна след участието й в легендарния мюзикъл "Брилянтин", където си партнира с актьора Джон Траволта. Награждавана е 4 пъти с Грами. Има звезда на Алеята на славата. Актрисата е..

публикувано на 09.08.22 в 03:32
Капка Пеняшка - куклена актриса

Голямата любов на Капка Пеняшка са децата и театъра

Поколения деца от Враца я познават като баба Марта. Предпочита ролята на злата вещица пред образа на глезената принцеса. Признава, че голямата й любов са децата - тези в публиката и нейните три, двамата близнаци и по-голямата им сестра. Тя е Капка Пеняшка и е актриса в Драматично - куклен театър - Враца. От 39 години играе на сцена...

публикувано на 07.08.22 в 04:26

Д-р Емил Илиев, Доктор Джаз

"През ноември 2020 г., когато чух за кончината на д-р Емил Илиев, журналистическата ми съвест проговори - защо при неизброимите си интервюта с големи имена от българската култура не бях се докоснала и до света на Човека, създал най-обичания джаз фестивал у нас? Точно година по-късно осъзнах, че съдбата е искала друго от мен - да открия този..

публикувано на 05.08.22 в 18:12

Георги Мамалев на 70: Велико нещо е да разсмиваш хората

"Дълги години мечтаех да изиграя Големанов. По различни причини не се получаваше. Но миналата година влязох в тази роля и я играя с много любов, личи си, че съм щастлив. А в киното мечтая да изиграя забавен, но строг и изпълнителен полицейски инспектор". Това сподели пред БНР актьорът Георги Мамалев, който днес празнува 70 години...

публикувано на 05.08.22 в 17:34
Шри Шри Рави Шанкар

Шри Шри Рави Шанкар: От всяка криза и хаос излиза нещо добро

"Ако всеки мисли само за себе си, светът ще бъде в хаос. Ако всеки мисли за другия, светът ще бъде по-добро място. " Това каза в интервю за БНР духовният лидер и учител Шри Шри Рави Шанкар, който гостува в България по покана на Киноцентър "Бояна".  Според Рави Шанкар трябва " да поставим нацията, страната на първо място - хората на..

публикувано на 01.08.22 в 13:11

Пламен Дойнов: Вазов е равен на българския свят

"Вмества се по един особен и едновременно патетичен и от друга страна дълбок начин. За Иван Вазов е толкова говорено и казано, че той е равен на българския свят ", каза за БНР професор Пламен Дойнов - литературен критик и историк, ректор на Нов Български университет. Пламен Дойнов: Ние сме склонни да се влюбваме в диктатора По думите му..

публикувано на 31.07.22 в 16:04
Павел Павлов има доверието на 90% от гласувалите във вота на доверие

Как се печели вот на доверие в шуменско училище

Докато политическия дебат в държавата ври и кипи и всеки ден ни зарежда с нов епизод - чертаят се червени линии, пускат се тайни записи и се търси прошка - един училищен директор от Шумен спечели с категорична подкрепа гласуван от колегите му вот на доверие.  Павел Павлов провежда тази демократична процедура на всеки 4 години. От..

публикувано на 25.07.22 в 19:25