Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ОПЕК: Петролът ще остане доминиращо гориво в световен план до 2045 г.

Петролът ще остане горивото с най-висок дял в световния енергиен микс до 2045 г. въпреки нарастващото търсене на други енергийни източници, включително природен газ и възобновяеми източници.

Това обяви Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) при представяне на своя доклад "Световни петролни перспективи 2045г.

Според доклада търсенето на петрол се очаква да нарасне от 90,6 милиона барела на ден през 2020 г. до 108,2 млн. барела дневно през 2045 г.

Търсенето на петрол ще нарасне рязко през следващите няколко години, тъй като икономиките се възстановяват от пандемията, прогнозира ОПЕК във вторник, добавяйки, че светът трябва да продължи да инвестира в производството, за да предотврати евентуална криза въпреки енергийния преход.

Това контрастира с други възгледи, като тези в доклад на Международната агенция по енергетика през май, в който доклад се казва, че светът не трябва да финансира нови петролни проекти, ако иска да достигне нетните нулеви емисии.

ОПЕК посочи, че най-големият ръст при търсенето се очаква да бъде факт в средносрочен план, като се прогнозира търсенето на петрол да достигне 104,4 млн. барела на ден до 2026 г.


Въпреки това, растежът на петролното търсене ще се забави през втората половина на прогнозния дългосрочен период и петролът вероятно ще представлява 28% от световните енергийни нужди през 2045 г., в сравнение с 30% през 2020 г.

Междувременно ОПЕК очаква търсенето на природен газ да се увеличи с 21,6% и да формира около 23,3% от световния дял на горивата.

Потреблението на петрол ще се увеличи с 1,7 млн. барела на ден през 2023 г., достигайки 101,6 млн. барела дневно, прогнозира ОПЕК на фона на вече завишените прогнози за петролното търсене през 2021 и 2022 г.

"Търсенето на енергия и петрол се увеличи значително през 2021 г. след огромния спад през 2020 г.“, написа в предговора за доклада генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо. "Прогнозира се продължаващото разширяване на търсенето в дългосрочен план".

Според ОПЕК обаче се очаква глобалното търсене на петрол да достигне плато след 2035 г..

"Дългосрочният растеж на търсенето на петрол ще бъде ограничен от нарастващото навлизане на електрически превозни средства", се посочва в доклада на организацията.

Миналата година форматът "ОПЕК +" (ОПЕК и неговите съюзници, начело с Русия) договори рекордно намаление на производството с 9,7 млн. барела на ден, което е еквивалент на 10% от световните доставки.

С възстановяването на търсенето обаче, тези барели с петрол вече се връщат на пазара, но ОПЕК заяви, че е от съществено значение да се увеличат инвестициите в доставки, за да се предотврати бъдеща криза.

Миналата година капиталовите разходи за петрол нагоре по веригата спаднаха с близо 30% до около 240 млрд. долара поради пандемията.

"Ясно е, че недостатъчните инвестиции остават едно от големите предизвикателства за петролната индустрия", пише още Баркиндо и добавя: "Без необходимите инвестиции има потенциал за по-нататъшна волатилност и бъдещ недостиг на енергия".

ОПЕК вижда, че търсенето на петрол ще се увеличи през следващите няколко години, но нарастващото предлагане от САЩ и от други външни производители означава, че производството на петролния картел през 2026 г. вероятно ще бъде 34,1 млн. барела дневно - под нивото от 2019 г., се посочва още в доклада.

Въпреки това ОПЕК е оптимистично настроена за бъдещите си перспективи, като през следващите десетилетия пазарният му дял се увеличава, тъй като конкуренцията от страна на производители извън картела ще намалее. ОПЕК очаква ограниченото производство на т.нар. "шистов" петрол в САЩ да достигне своя пик около 2030 година.

"Продължава да се очаква, че петролът ще запази позицията си номер едно в енергийния микс“, пише Баркиндо.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.