Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Октомври започва с „Артмаратон на свободните духом”

4-дневната програма включва театрални представления, кинопрожекции, джаз, поп и рок концерти, литературни четения и уъркшопове

Снимка: theatro.bg

Първото издание на най-новото артистично събитие на българската сцена „Артмаратон на свободните духом” ще се проведе от 1 до 4 октомври в София.

Своеобразният празник на изкуствата е първата обществена инициатива на Свободен артистичен съюз (САС) – създадената през 2020 г. организация, обединяваща свободните духом хора на изкуството от всички гилдии – свободни и на щат. Този 4-дневен артмаратон има задачата и амбицията да представи интересна и представителна за българското съвременно изкуство програма от театрални представления, прожекции, джаз, поп и рок концерти, литературни четения и уъркшопове.

Артмаратонът ще се проведе в залите на столичното арт пространство „Théatro” и ще предостави на публиката възможността да се запознае отблизо с работата и идеите на различни известни, алтернативни и провокативни, но най-вече свободни духом български артисти от всички области на изкуството.

Богатата програма е съставена от Искра Ангелова и Боряна Пунчева (филмовата).

Ще има детски работилници, около 20 документални, както и нови български игрални филми – сред които са „Страх” на Ивайло Христов, „Голата истина за група Жигули” на Виктор Божинов, „Уроци по немски“ на Павел Веснаков, „Котка в стената“ на Весела Казакова и Мина Милева, обясни пред Радио София актрисата Искра Ангелова.

Вечерите са посветени на театъра.
На 2 октомври ще бъде представен проекта на продуцента Игор Марковски „Пеещи артисти“ с участието на Стефания Колева, Филип Аврамов, Биляна Петринска, Симеон Владов.

Предвидени са и два джаз концерта с Васил Спасов и на Любо Денев трио с Петър Момчев, Атанас Попов и Весела Морова.

Група „Атлас“ ще отбележат с концерт 35 години на музикалната сцена.

Чуйте още от разговора на Катя Василева с Искра Ангелова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна