Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ: Пандемията ще се отрази на динамиката на инфлацията в бъдеще

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви във вторник, че пандемията от коронавирус е въвела нови тенденции, които биха могли да повлияят на инфлационната динамика през "следващите години".

Лагард каза, че паричната политика трябва да се съсредоточи върху "безопасното извеждане на икономиката от извънредното положение на пандемията" и повишаване на инфлацията към целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто. “.

Една от тенденциите, които пандемията въведе, е по отношение на пазара на труда, посочи Лагард и каза, че централната банка очаква безработицата да спадне под нивата си от преди кризата едва през второто тримесечие на 2023 г., а заплатите да се повишат умерено през следващите години.

Според Кристин Лагард основно предизвикателство за централната банка е да не реагира прекалено на временните шокове, свързани с предлагането.

Тя отбеляза, че пандемията нанесе "голям шок" на световната верига на доставки и вътрешните пазари на труда, като добави, че не е известно колко дълго ще продължат проблемите при веригата за доставки. Нещо повече, тя каза, че политиките на банката трябва "да гледат отвъд" тези временни повишения на инфлацията, обусловени от предлагането, стига инфлационните очаквания да са закотвени, каквито те са в момента.

Крисит Лагард твърди, че централната банка не вярва, че нарастването на инфлацията се превръща в широкообхватно явление в цялата икономика, като добави, че няма риск от продължително превишаване на инфлацията.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.