Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алберт Хаджиганев: Не съм скъсал пъпната връв с България

Снимка: https://www.astrygallery.com

Първата българска изложба на Алберт Хаджиганев „Мимезис“, показва сила и същевременно липса на всякаква излишна претенция у художника. Показва също зрелостта и творческата му мощ. Живописта му е въздействаща, проникваща дълбоко в съзнаваното и несъзнаваното. След неговите картини, светът, като през филтър, изглежда по Хаджиганев. Залезите, разсъмванията, облаците, мъглите, горите, въздухът и светлината наоколо, задълго са като от платно на Хаджиганев. А това носи усещането за извисяване и чистота, поражда възторга на откритието.

Повече от 50 произведения ще могат да бъдат разгледани в галерията и музея, разположени в близост на ул„Цар Самуил“. Изложбата ще бъде активна до 16 октомври.

Залите на експозицията в музея и галерията са озвучени от Грегор Хаджиганев. Син на художника и музикант по професия, израсъл сред картините на баща си, като че ли съвсем органично, компилира музика, породена от усещанията му от различни картини в тази изложба. Това е премиерата на съвместния им проект, който по-късно ще бъде продължен и представен в изложбите на Алберт Хаджиганев в Париж и Ню Йорк следващата година.


"Аз съм си българин. Не мога да кажа, че съм скъсал пъпната връв с България. Чувството, което изпитвам, е много особено. Аз съм си вкъщи тук, и в същото време вкъщи ми е там - в Нормандия, в едно малко селце, недалеч от Париж," споделя Хаджиганев. 

  • През какви трудности преминава художникът по пътя си до Париж?
  • Какво е усещането му за живота във френската столица?
  • Как се учи в света на изкуството?
  • Кое е най-важното по пътя към върха?
  • Къде ни отвеждат неговите картини?
  • Къде живее сега Алберт Хаджиганев?

Чуйте отговорите на тези въпроси в новия епизод на подкаста "Неразказани истории". Евелина Стоянова разговаря с Алберт Хаджиганев и събра мненията на посетителите на изложбата за личността и работата на твореца. 

Всички епизоди на подкаста "Неразказани истории" можете да чуете:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна