Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседналият край Камен бряг кораб ще бъде наблюдаван с дронове

Българските власти подготвят план за безопасно извеждане на заседналия кораб "Вера Су"

| обновено на 30.09.21 в 17:57
Снимка: Мая Щърбанова

Заседналият край Камен бряг товарен кораб "Вера Су" ще бъде наблюдаван с дронове в светлата част на деня , а екипажът ще бъде евакуиран в рамките на 30 минути, ако се наложи. Това са част от мерките за разрешаване на кризата, взети на среща на министрите, ангажирани с казуса и ръководството на МВР.

Българските власти подготвят план за безопасно извеждане на заседналия плавателен съд, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване, беше съобщено още след срещата по казуса на министрите на вътрешните работи, екологията, транспорта,  земеделието и отбраната.

Създаден е координационен щаб в областната управа в гр. Добрич и са набелязани конкретни мерки - непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието; при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути; при успокояване на вятъра и вълнението /което към 13:30 часа днес е било 4 бала/ - предприемане на действия за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води навътре в морето.

Като най-неотложни действия са посочени - укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската  вода в района.

На срещата бе съобщен и резултатът от предприетите вчера облитания на района с хеликоптер и наблюденията на заместник-командира на ВВС в търсене на възможност за разтоварване на кораба по въздух. Изводът на този етап е, че предвид скалистия релеф на брега, подобен подход ще е рискован.

Междувременно кметът на Каварна обяви частично бедствено положение за седем дни, като заповедта дава възможност екипажът на кораба да бъде изведен при поискване.

Забранява се и достъпът до местността „Яйлата“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени