Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Испания ще гласува спешна помощ от над 206 млн. евро за засегнатите от вулкана Кумбре Виеха

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Испания ще гласува на заседанието си във вторник спешна помощ от над 206 милиона евро за подпомагане на засегнатите от изригването на вулкана Кумбре Виеха.

Това обяви премиерът Педро Санчес по време на третото си посещение на канарския остров Ла Палма.

Парите ще се използват за възстановяване на инфраструктурата, водоснабдяването, туристическия сектор, селското стопанство и данъчни облекчения.

Регионалното правителство на Канарските острови вече обяви данъчни намаления и отсрочване на задълженията на пострадалите до 2026 г.

Средствата от централното правителство са втората част от Плана за възстановяване на Ла Палма и се прибавят към първите 10,5 млн. евро, планирани за построяването на 107 къщи и закупуването на вещи от първа необходимост за тях.

Според Педро Санчес случилото се на острова е "урок по цивилизованост", по време на който хората и властите са демонстрирали отговорност и не са допуснали човешки жертви.

Сега следва „тест за издържливост“, защото въпреки, че не се знае колко време ще продължи да бъде активен вулканът, правителството ще „предложи просперитет, напредък и спокойствие“ на хората от острова.

Преди да посети част от евакуираните, чиито домове останаха под лавата, премиерът Санчес покани туристите да се върнат и да се насладят на това удивително явление - вулканът Кумбре Виеха, уверявайки ги, че институциите работят за "гарантиране на сигурността им“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени