Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативна оценка на ОССЕ за изборите за местна власт в Грузия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа с негативна оценка за изборите за местна власт в Грузия, които се състояха вчера.

Според международните наблюдатели управляващата партия "Грузинска мечта" е злоупотребила с административните си ресурси, за да си спечели предимство пред опозицията.

Наблюдателите изразиха загриженост и заради случаи на сплашване и насилие над журналисти. Като цяло вчерашният вот е бил помрачен от твърденията за широко разпространено купуване на гласове и натиск върху избиратели и кандидати.

От своя страна, управляващите обявиха, че са спазили "най-високите демократични стандарти". По официални данни партията "Грузинска мечта" печели почти 47 процента от подадените гласове.

Грузия изпадна в политическа криза веднага след парламентарните избори миналия октомври, когато опозицията обвини управляващите в репресии и изборни измами и отказа да участва в работата на парламента.

По-рано тази година Европейският съюз посредничи за споразумение между двете страни.

"Грузинска мечта" се съгласи да свика нови парламентарни избори, ако на местния вот спечели по-малко от 43 процента.

Непосредствено преди вчерашния вот властите арестуваха един от лидерите на опозицията - бившия президент Михаил Саакашвили.

По официални данни партията "Грузинска мечта" печели почти 47% от подадените гласове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна