Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на 100 годишнината на БМЧК организацията ще валидира марка и исторически сборник

Стели Джамбазова: Когато си сложиш емблемата на БМЧК, ти вече си в услуга на цялото общество

Децата са най-чистите същества на планетата, казва Стели

Стели Джамбазова, председател на БМЧК
Снимка: БМЧК

"В навечерието на 100 годишнината от създаването на БМЧК, което ще се отбележи на 14 октомври, пристъпвам с гордост и благодарност, защото въпреки предизвикателствата, ние сме се съхранили за най-важното, което прави организацията през последните 100 години - да помага на хората", каза Стели Джамбазова, председател на БМЧК в рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват" по БНР. 

Младата дама е завършила психология в Нов български университет. От 8 години е член на Българския младежки червен кръст, а миналата година е избрана за председател. Този мандат е за две години, време, в което можеш активно да дадеш всичко от себе си и да предадеш щафетата на следващия вдъхновен доброволец.

"През 2013 година, когато бях в 10 клас в Ямбол, се запалих по идеята да стана доброволец след едно посещение на членове на БМЧК в училище по темата за зависимостите", спомня си Стели.

БМЧК

"После разбрах, че като член мога да се обуча по много и различни дейности. Но най-интересното ми беше да участвам на местно ниво в различини социални дейности. След това от областната организация в Ямбол ми гласуваха доверие и започнах да се включвам в разлчни науционални дейности и обучения", разказа още Стели.

Младежкият червен кръст - любов от пръв поглед

Младите доброволци работят в клубове, организирани в учебните заведения (училища, университети), по местоживеене и по интереси. БМЧК осъществява програми за обучение, дейности и услуги сред децата и младежите в следните приоритетни области:
- намаляване на социалната и здравната уязвимост на децата и младежите;
- обучение по първа долекарска помощ;
- оказване на първа психологична помощ и психосоциална подкрепа;
- превенция на рисковото сексуално поведение и зависимостите;
- здравна просвета и насърчаване на здравословния начин на живот;
- разпространение на идеите и принципите на червенокръсткото движение;
- развитие на доброволчеството;
- социално-помощна дейност и застъпничество за правата на децата и младежите от рискови групи и/или настанени в социални институции и други.

БМЧК

БЧК - онзи стожер, който ще застава винаги до своите народи

"Това, което хората не виждат от екраните и не чуват по радиото за нашата доброволческа работа е, че тя включва и много отделено лично време за обучение и помощ на обществото.

Най-новата ни дейност е работа на терен вече и в детските градини. Не вярвахме, че това ще стане, но то е факт. На малките деца под формата на игра представяме голяма част от нашите области, включително и как да окажеш първа помощ, което според мен трябва да бъде включено и в учебните часове. Много важна дейност с малките е изграждането на толерантност и недискриминация.

Имаме случаи например, когато директорите на училищата сами ни канят да изнесем лекции по тяхна преценкта - най-често превенция на зависимостите и сексуално образование. Събразяваме се с техните желания", каза още Стели Джамбазова.

БМЧК

"Не се притеснявам, а по-скоро се горедея с това, че доброволците от цялата страна ми гласуваха доверието да бъда техния председател за две години. Националното събрание на БМЧК е върховният орган на организацията. На него присъстват делегати от 28-те областни структури. На всеки 2 години се избира ръководство в лицето на председател, членове на Изпълнителния съвет и съветник по съответствието. БМЧК се състои от 28 областни организации, които са съставени от местни клубове", поясни още младата психоложка.

А психологията и помага в дейността и като председател. Нещо повече - Стели избира тази специалност пред правото, именно провокирана от работата си като доброволец в структурите на БМЧК. И най-вече защото обожава да работи с деца:

"Те са най-чистите същества и създания на този свят и смятам, че ако искаме да променим света, трябва да започнем от работата и отношението си към децата..."

БМЧК

За 100 годишнината на БМЧК са предвидени поредица от инициативи, посочи младият председател:

"Подготвяме поредица от видеа с послания от нашите членове - като част от националната кампания, свързана с доброволчеството през социалните медии. Подготвя се валидиране на пощенска марка за 100 годишнината на БМЧК. А също и книга за годишнината, която ще бъде тържествено представена в Националната библиотека. Книгата се казва "Аз служа. 100 години БМЧК". С БНТ беше заснет и документален филм за организацията.

БМЧК

Ние сме напълно аполитични - в момента, в който си сложиш знака на БМЧК, ти си в служба на цялото общество. Вдъхновява ме това - да помагам на хората, а също и приятелите, които имам досега. А също усмевката на едно дете, на което си помогнал ...това е безценно.

Иначе, още през април стартирахме с кампанията "Умножи доброто", като засяхме 100 дръвчета в цялата страна.

БМЧК стартира Национална кампания #УмножиДоброто

Но работата с децата в детските градини е най-хубавото и смислено нещо в нашата работа, поне за мен", казва още Стели Джабазова. В очакаване на следващата среща с очакващите детски очи.


Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна