Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънреден мониторинг на водата в района на заседналия кораб

Снимка: Румен Сарандев, Радио Варна

Извънреден площен мониторинг на водата в района на заседналия кораб „Вера Су“ започват от днес Министерството на околната среда и водите. Тази сутрин екип от водолази е направил подводен оглед на корпуса на кораба. Изпратен е и катер на Гранична полиция, за да се извърши разпит на екипажа на кораба от следовател на Окръжната прокуратура в Добрич. Работи се и по доукрепяването на кораба с две допълнителни котви. 

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Асен Личев от днес започва допълнителен площен мониторинг на морските води в района на заседналия кораб „Vera Su“, който да служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при следващи спасителни действия. 

Планът за мониторинга е разработен съвместно с експерти от Института по океанология – БАН. Пунктовете са избрани според отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и прогнозираната метеорологична обстановка през следващите 10 дни. Първото пробовземане днес е с кораб на Гранична полиция. Ще се измерват показателите pH, соленост, разтворен кислород, наситеност с кислород, азот амониев, азот нитритен и азот нитратен. 

Пробите ще се вземат в 7 пункта в района южно и югоизточно от кораба. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна