Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„С грижа от 0 до 3“ - кампания за подобряване на майчиното и детското здраве

Снимка: Алианс на българските акушерки

Фондация „Тръст за социална алтернатива“ ще представи публично застъпническата кампания за майчино и детско здраве „С грижа от нула до три“. Тя представлява обединените усилия на 11 граждански организации за осигуряване на равен достъп до здравни услуги за всяко дете и всяка бременна жена, подобряване на възможностите за пълноценно хранене на децата от бедни семейства и други.

От фондация „Тръст за социална алтернатива“ цитират данни на Евростат, според които вероятността дете у нас да почине в периода от неговото раждане до навършване на 5-годишна възраст е 70% по-висока от средния показател за ЕС.

Над 30% от децата в България живеят в риск от бедност, а страната ни се нарежда на второ място по детска смъртност.

Сред водещите причини за тези данни са ниската здравна култура сред уязвимите групи в обществото, както и системното недохранване на деца, живеещи в бедни региони. Организаторите посочват, че кампанията „С грижа от 0 до 3“ е първата по рода си застъпническа кампания с фокус подобряване на политиките за майчиното и детското здраве в България.

В рамките на събитието ще бъдат представени пет основни застъпнически инициативи в кампанията и данни за състоянието на политиките по ключови направления в грижата за майчиното и детското здраве.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР