Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър затяга режима за издаване на коронавирусния „безопасен пропуск“

| обновено на 18.10.21 в 09:23
От 18 октомври само напълно ваксинираните ще могат да получат „безопасен пропуск”.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Кипър затяга режима за издаване на коронавирусния „безопасен пропуск“ (SafePass), за да насърчи ваксинацията и осигури по-ефективна защита на населението. Промяната в изискванията влиза в сила от днес - 18 октомври.

Само напълно ваксинираните (с двете дози) ще могат вече да получат коронавирусния „безопасен пропуск”, съобщи във вторник здравното министерство.

Досега право на него имаха и ваксинираните само с първата доза, при условие, че от нея са изминали три седмици.

Правителството взе решението за промяната, след като стана ясно, че около 11 000 души са направили първата инжекция, за да вземат сертификата, но след това не са продължили с втората доза. Такава ваксинация не осигурява ефективна защита от вариантите на вируса, се казва в съобщението на министерството.

Тези, които до 18 октомври не поставят и втората доза, ще се смятат за неваксинирани. След тази дата, за да получат „безопасния пропуск” (SafePass), те трябва да правят тест за коронавирус на всеки три дни на собствени разноски.

Към момента над 81% от пълнолетното население в Кипър са с поставена първа доза ваксина, а 78,4% са напълно ваксинирани, посочи здравното министерство.

В Кипър коронавирусният „безопасен пропуск” (SafePass) е задължителен за всички работни места, магазини, заведения за обществено хранене, банки, обществен транспорт и други места на закрито и открито.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна