Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каварна удължи бедственото положение за част от територията си

Заседналият кораб "Вера Су", 3 октомври 2021 г.
Снимка: Румен Сарандев

Частичното бедствено положение на територията на Националния археологически резерват „Яйлата“ и защитена местност Яйлата се удължава с един месец. Заповедта на кмета на община Каварна Елена Балтаджиева е във връзка с кризата около заседналия преди 17 дни товарен кораб „Вера Су“ край Камен бряг.

С още 30 дни се удължават набелязаните мерки за опазването на живота и сигурността на екипажа на заседналия кораб и готовността той да бъде спешно евакуиран, както и забраната за достъп до Яйлата за граждани.

Копие от заповедта е изпратено до вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

От Министерството на транспорта съобщиха за БНР, че сглобяването и привеждането в готовност за действие на баржите за претоварването на кораба ще продължи около четири часа. Те са осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

Към разтоварване ще се пристъпи, само ако метеорологичните условия го позволяват, тъй като акцията в лошо време би застрашила живота и здравето и на участващите в нея, допълват от министерството.

Към този момент разпит на екипажа продължава да не е извършен, тримата членове на екипажа, поискали да бъдат свалени от сушата, също продължават да са на борда на „Вера Су“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна