Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват преговорите за съставяне на правителство в Германия

| обновено на 07.10.21 в 19:20
Съпредседателката на Зелените Аналена Бербок и лидерът на либералите Кристиан Линднер на пресконференция в Берлин, 6 октомври 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Берлин започнаха сондажите за преговори за съставяне на тройна коалиция в Германия. Преговарят социалдемократите, Зелената партия и либералите от Свободната демократическа партия, информира кореспондентът ни Капка Тодорова.

Преди началото на срещата лидерите на трите партии подчертаха общите точки в програмите си и, че на базата на тях може да се стигне до споразумение. Това са първите официални преговори за съставяне на правителство 11 дни след парламентарните избори в Германия. Шест часа бяха предвидени за преговорите днес. Най-оптимистично настроени със социалдемократите. „Започваме тези преговори с ясното желание да стигнем до съставяне на коалиция“, заяви кандидатът за канцлер Олаф Шолц.

Защитата на околната среда, дигитализацията и увеличаването на инвестициите са общите теми, около които партиите могат да се обединят.

Лидерката на Зелената партия Аналена Бербок за пореден път посочи, че е важно преговорите да не се бавят и да се върви бързо към съставяне на кабинет, защото липсата на посока в Германия в момента се отразява на цяла Европа 

„На всички е ясно, че трябва да инвестираме в дигитализацията на образованието и в опазването на климата. Имаме различия за това как трябва да стане това. Затова заедно със социалдемократите и либералите трябва да намерим начина, по който да финансираме тези инвестиции“, обясни съпредседателката на Зелените по-рано днес.

Лидерът на либералите Кристиан Линднер още веднъж подчерта, че няма решение на партията в каква коалиция да влезе - „светофар“ с канцлер Олаф Шолц от социалдемократите, или „Ямайка“ под ръководството на консервативния блок ХДС/ХСС, втората политическа сила в Германия след изборите.

„Това е началото на преговорите, но имаме съгласие, какви цели преследваме. Една от тях е климатичен неутралитет. Въпросът е, как да го постигнем. Обединихме се около мнението, че новите технологии трябва да имат водеща роля. Германия трябва да върви към социално-екологична пазарна икономика, без държавата да навлиза като регулатор в климатичната политика“, допълни Линднер.


Либералите отказват категорично вдигането на данъци за супербогатите, което предлагат Зелените и социалдемократите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!