Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите „Музикант на годината 2019“ и „Млад музикант на годината 2020“ бяха връчени на галаконцерт на лауреатите

28
Кирил Манолов и Димитър Косев
Снимка: Ани Петрова

Дългоочакваната церемония за връчване на наградите „Музикант на годината 2019“ и „Млад музикант на годината 2020“ и галаконцертът на лауреатите се проведоха на 6 октомври в Първо студио на БНР. На сцената излязоха носителите на призовете в националните анкети на предаването за класическа музика „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“. Заради наложените ограничения 30-ото издание на галаконцерта беше без публика и се излъчи пряко в сайта на Българското национално радио.

На сцената бяха световноизвестният баритон Кирил Манолов, носител на приза „Музикант на годината 2019“ и Димитър Косев – победител в специалното издание „Млад музикант на годината 2020“.Кирил Манолов изпълни арии от от „Риголето“ на Верди и от „Хитър Петър“ на Веселин Стоянов. Димитър Косев дирижира първа част от симфоничната сюита Бай Ганьо“ на Веселин Стоянов и увертюрата към „Прилепът“ на Йохан Щраус. Партнира им Симфоничният оркестър на БНР. 

В галаконцерта участваха хор „Музикална лаборатория за Човека“ с диригент Йордан Камджалов, отличен за „Музикален проект на годината 2019“, дуото Зорница Иларионова и Мартина Табакова – „Ансамбъл на годината 2019“ и певицата Весела Делчева, носител на приза „Класиката в други жанрове 2019“. Зрителите и слушателите чуха и носителите на специалната награда „Олга Камбурова“ за 2019 и 2020: цигуларката Лора Маркова и дуо „Атмосфери“ (пианистките Александра Дичева и Мила Михова).

Пълен запис на галаконцерта "Музикант на годината 2019" и "Млад музикант на годината 2020" ще бъде излъчен на 12 октомври от 19 до 21 часа по програма "Хоризонт" на БНР.   

Снимки: Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна