Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Музикант на годината 2019": Зорница Иларионова и Мартина Табакова са "Ансамбъл на годината"

Мартина Табакова и Зорница Иларионова

На 19 май 2020 г. в ефира на програма "Хоризонт" бяха обявени наградите в националната анкета "Музикант на годината 2019". Галаконцертът, на който те трябва да бъдат връчени на новите носители, избрани с гласуване от слушателите на БНР, е отложен за есента, с надеждата да бъде осъществен след отпадане на ограниченията във връзка с пандемията от Covid-19. Но срещите с наградените музиканти в предаването "Алегро виваче" продължават - този път с носителите на приза "Ансамбъл на годината 2019".

Зорница Иларионова и Мартина ТабаковаМлади, красиви и амбициозни - Зорница Иларионова и Мартина Табакова всъщност сформират дуото си неотдавна. Двете се срещат по време на солови участия в Разград и решават да опитат да свирят заедно, а когато партньорството им се оказва приятно и успешно за самите тях, дуото започва да приема и покани за сценични изяви. През 2019 г. изнасят концерти в Бургас, Варна и София. През ноември в камерна зала "България" имат съвместна изява с КласикАрт квартет - изпълняват Концерт за цигулка, пиано и струнен квартет от Ернест Шосон.
Последното участие на дуото преди затварянето на концертните зали беше в благотворителната инициатива на Националното музикално училище "Любомир Пипков" - "Концерт за надежда", а рециталът беше точно по времето на гласуването в анкетата "Музикант на годината 2019".

Цигуларката Зорница Иларионова е вече добре позната на любителите на класическата музика с многобройните си награди от наши и чужди конкурси, както и с участия в различни фестивали и проекти. В основата на музикалното й образование стои майка й - уважаваната цигулкова педагожка Благородна Танева. След това надграждането е в класа на прочутия проф. Захар Брон във Висшето училище за музика "Кралица София" в Мадрид.

Подобно на Зорница, и Мартина Табакова е от музикантски род. Израснала е в Бургас, дипломира се в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", а израства професионално и творчески благодарение на заниманията си при знаменити педагози като проф. Дмитрий Башкиров и Марина Капацинская.

"Ние сме изключително щастливи и наистина беше изненада за нас, имайки предвид респектиращото обкръжение от музиканти, което беше в листата на "Музикант на годината", така че за нас е изключителна чест и признание да бъдем оценени по този начин от публиката!", признава Мартина Табакова, а Зорница Иларионова добавя: "И специално да поздравим всички победители в останалите категории, най-искрено и с пожелания за много бъдещи големи успехи и в България, и на световните сцени!"

Интервюто с Мартина Табакова и Зорница Иларионова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бяха обявени наградите в анкетата "Музикант на годината 2019"

Световноизвестният баритон Кирил Манолов е „Музикант на годината 2019“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Резултатите от гласуването на публиката, в което се включиха над 5000 слушатели,..

публикувано на 20.05.20 в 18:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата...

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР...

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези..

публикувано на 22.04.24 в 19:34