Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пътни строители излизат на протест пред Министерския съвет

Началото на протеста през Министерския съвет е насрочено за 8,30 ч.
Снимка: Ани Петрова, архив

Браншовата камара „Пътища“ е обявила за днес четвърти национален протест, който ще започне пред Министерския съвет от 8:30 ч.

На протеста в петък пътностроителните фирми поискаха оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Те опровергаха изявлението на министъра, че собствениците на фирми са отказали да се срещнат с нея и изпратиха писменото си потвърждение, че са готови за разговори.

Според протестиращите напрежението в бранша ескалира, а липсата на какъвто и да е диалог води до промяна на исканията им.

„Настояваме за конкретни действия по разплащането на дължимите суми", заяви председателят на камарата инж. Стефан Чайков.

„Схема на разплащане, което би обезпечило нормалното съществуване на българските пътностроителни фирми. Дори да имаме желание, ако не получим някакви средства – тези снегорини трябва да се зареждат с горива, с материали, хората, които са на тях, трябва да получават заплати, това не може да се случи без държавата да изпълни ангажимента. Самата държава признава, че пътностроителните фирми са я кредитирали с 870 милиона лева“, обясни още Чайков.

Камарата на строителите в България също иска оставката на арх. Виолета Комитова и призова своите членове към протести.

От тази седмица министерството на регионалното развитие започва разговори само със собствениците на пътни фирми и предлага дължимите средства да бъдат изплатени през държавния бюджет за следващите две години.

„Повече от 21 хиляди фирми в строителството работят в пазарни условия, двадесет и няколко фирми в пътния сектор работят в непазарни условия. Те получават пари предварително, без обществени поръчки, които са получили много аванси… Ръководството на регионалното министерство ще се среща оттук-нататък само и единствено със собственици на фирми за уреждане на наши договорни отношения“, каза министър Комитова.

Тя посочи още, че с актуализацията на бюджета са осигурени 100 млн. лв. за зимно поддържане на пътищата.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР