Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Goldman Sachs намали прогнозите си за растежа на американската икономика

Забавянето на възстановяването на потребителските разходи накара икономистите на голямата американска банка Goldman Sachs Group да намалят прогнозите си за икономически растеж за САЩ за 2021 и 2022 г.

В анализа на екипа на Goldman Sachs, ръководен от Ян Хациус, се прогнозира, че американският икономически растеж през 2021 г. ще достигне 5,6 на сто при предходна оценка за 5,7%, а през 2022 г. ще достигне 4,0% при предишна прогноза за експанзия от 4,4 на сто.

Икономистите на банката добавиха, че понижаването на прогнозите за 2021 г. и 2022 г. обаче се компенсира от повишаване на прогнозите за 2023 и 2024 г.

Банковите анализатори цитират "по-дълготрайното негативно влияние на коронавирусната пандемия върху чувствителните по отношение на Covid кризата разходи за потребителски услуги" и очакванията, че глобалното предлагане на полупроводникова техника няма да се подобри до следващата година, като същевременно вероятно ще има намаляване на антикризисните фискални стимули.

Те също така очакват някои разходи за услуги и нетрайни стоки да останат през следващата година под нивата от преди пандемията, особено ако преминаването към работа от разстояние намали общите разходи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна