Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът обяви мерки, с които сметките за ток на малкия и среден бизнес ще намалеят с около 30 лв./MWh

Служебното правителство трябва да очертае посоката на въглищния преход при липсата на национална енергийна стратегия и сериозни дефицити в нормативната база, заяви президентът Радев

| обновено на 11.10.21 в 19:12
Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев обяви пакет от мерки, с които сметките за ток на малките и средни предприятия ще намалеят с около 30 лева на мегаватчас (MWh).

По време на 15-тата годишна среща на бизнеса с правителството Янев заяви:

"Тази мярка ще може да се комбинира и с помощта от 50 лева за мегаватчас изразходвана електроенергия, когато тя влезе в сила. Работим и върху възможността за създаване на клирингова къща, което е механизъм, през който Българската независима енергийна борса ще работи за балансиране интересите на производители, търговци и клиенти и ще бъде институционализирана нова борса".

Сред мерките са още промяна в методиката за определянето на цените от доставчик и в правилата за работа на организирания борсов пазар, включително отпадането на застраховката "гаранция".

Служебното правителство трябва да очертае посоката на въглищния преход при липсата на национална енергийна стратегия и сериозни дефицити в нормативната база, заяви президентът Румен Радев по време на 15-ата годишни среща на бизнеса с правителството:

„Да се каже ясно какъв ще е нашият въглищен преход, кога ще приключи този преход, с каква динамика, в какви параметри".

Европа също е изправена пред тежки решения в енергетиката, които ще бъдат дискутирани на Европейски съвет в средата на октомври, посочи Радев:

„Да се организира общ европейски пазар за газ, да се организират общи европейски стратегически резерви за газ. Да има данъчни облекчения, само че ние без парламент, ако го решим, няма как да го направим. Да има допълнителни помощи за енергийно слабите".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна