Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на миньори блокира центъра на София в сряда

| обновено на 13.10.21 в 07:03
Миньори потеглят от Стара Загора към София, 13 октомври 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Миньорите от комплекса „Марица Изток“ излизат утре на национален протестен митинг-шествие в столицата. Организатори на акцията са КНСБ и КТ „Подкрепа“, които предупреждават, че центърът на София ще бъде блокиран за движение на превозни средства.

Акцията е под наслов под наслов „В защита на енергийната независимост на България“.

Под егидата на двата големи синдиката работниците в комплекса "Марица-Изток" искат да разберат от премиера и правителството какви са плановете им относно въглищните мощности.

Междувременно общинският съвет на Стара Загора прие Декларация за бъдещето на минно-енергийния комплекс „Марица Изток“.

В приетата декларация е записано, че „съветниците настояват правителството  на  Република  България по никакъв начин да не допуска прекратяване функционирането или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи в Минно-енергийния комплекс „Марица Изток“ до изчерпването на енергийния ресурс (въглищата), и да предприеме всички необходими мерки за нормалното функциониране на комплекса, за да бъде гарантирана енергийната и националната сигурност на страната ни“.

Тази декларация заедно с приетите декларации от съветите в Раднево, Нова Загора и Тополовград ще бъде документ в подкрепа на митинг-шествие под наслов „Спасяване на комплекс „Марица-изток”, коxто ще се проведе на 13 октомври от 13,00 часа в София. Организатор е инициативният комитет „Марица Изток“, който ще носи и подписката с подписите на над 105 000 граждани от четирите области в подкрепа на миньорите и енергетиците.

Преди дни служебният енергиен министър очерта три възможни дати за затваряне на въглищното производство в България - 2035-а, 2038-а или 2040-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна