Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиваксърите са обикновени егоисти, смятат лекарите

Д-р Любомир Димитров: В основата на ваксинацията стои принципът на солидарността

Имунолог и кардиолог са гости в този епизод на подкаста на БНР COVID ваксините

Снимка: БГНЕС

В епизод 12 на подкаста на БНР Covid Ваксините засягаме голямата тема за обществото у нас - "За и против ваксините" и питаме специалистите дали тя ни събира или ни разделя.

Гости в епизода са:

  • Д-р Любомир Димитров - началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница
  • Проф. д-р Доброслав Кюркчиев от УМБАЛ "Свети Иван Рилски", началник на лаборатория по Клинична имунология

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев

"Не мисля изобщо, че има човек, който да смята, че темата "За и против ваксините" ни събира. Напротив - има едно такова изостряне на отношенията, така доста полярни - едни взаимни обвинения. Като екстремните привърженици в едната или другата посока искат да репресират другите и това не е нещо хубаво.

И мисля, че за тези неща трябва да се говори в обществото спокойно. И е добре да говорят хора, които имат все пак някакви компетентности", категоричен е проф. Доброслав Кюркчиев.

Д-р Любомир Димитров

"Тази пандемия категорично ни разединява, но в никакъв случай хората, които са противници на ваксините, не трябва да се приемат като врагове. Това е мерило за общата култура на хората.

Освен това убедените антиваксърите не са голяма група хора у нас. Има друга по-голяма група от хора, които просто се страхуват. Те се страхуват от незнание, затова не се ваксинират. Те не са убедени антиваксъри.

Но трябва да знаем, че те не бива да се подценяват, защото те оказват сериозно влияние въхру това дали хората да се ваксинират или не. Защото това обикновено са високо интелигетни хора от образовани семейства и с добър социален статус, които са принципни притовници на ваксините.

За мен тези хора са обиковено егоисти", категоричен е д-р Любомир Димитров от Националната кардиологична болница.


"Защото в основата на ваксинирането е солидарният модел.

А антиваксърите много добре разбират това и тяхната логика е много проста - те не ваксинират себе си или децата си, а очакват другите да го направят и така да предпазят и тях, и децата им от инфекциозните заболявания по света", заяви още д-р Любомир Димитров. И допълни:

"А ние отговорните, които се ваксинирме, пазим и пациените, които по медицински причини не могат да го направят, като имам предвид всички останали ваксини. Така, че ваксината има и социална функция".

Д-р Любомир Димитров: Децата с хронични заболявания трябва задължително да се ваксинират

Тази година ни заляха в болницата постовидни миокардити при децата. Колко пациенти в бъдеще ще развият кардиомиопатия - това тепърва ще се отчита като данни...", посочи още от своя опит като детски кардиолог д-р Любомир Димитров от НКБ.

"Аз съм съгласен, че хората не се ваксинират заради страх, но има два вида страх - една част се страхуват за здравето си, друга част се страхуват, че е ваксината е средство за вид контрол.

Нека цитираме малко данни по отношение на страничните реакции и страховете:

✅ Алергиите: по данни на Центъра за контрол на заболяванията и превенция в САЩ се наблюдават пет сериозни алергични реакции на един милион население след ваксиниране с Янсен и двете РНК ваксини.

✅ Тромбози при ваксината на Астра Зенека: при 25 милиона души ваксинирани в Канада - 62 случая на тромбоза, в САЩ - при 7 милиона ваксинирани с Янсен - 15 случая на тромбоза и тромбоцитопения

✅ Миокардитите - за РНК ваксините - 11 случая на 100 000 души

✅ Това, че ваксините са нови и неизпитани - също невярно: първата публикация за тях като концепция  е от 1990 година - 30 години тези платформи се разбработват от десетки учени

✅ 90 на сто от регистрираните странични реакции са главоболие и умора

Тези данни изнесе проф. Кюркчиев от УМБАЛ "Свети Иван Рилски" и заяви "Няма лечение без странични ефекти. Даже аз съм изненадан, че ваксините срещу коронавирус имат малко странични ефекти. Във всичко, което правим в медицината на везните трябва да сложим ползите и рисковетеА страхът е ирационален, каза д-р Любомир Димитров.

Слушайте епизода тук:

Или тук:


От eпизода ще научите още:

✅ Голяма група ли са анваксърите у нас

✅ Какъв е профилът на антиваксърите

✅ По какви причини хората в България не се ваксинират

✅ Само антиваксърите ли не искат да си поставят ваксина срещу COVID-19 

✅ Какъв и делът на страничните реакции след ваксиниране

✅ Как могат да се ваксинират хората с алергии

✅ Има ли случаи на миокардите при деца след ваксиниране и след преболедуване

✅ Страхът е ирационален - хората не знаят от какво се страхуват


Проф. д-р Доброслав Кюркчиев  получава специалност Клинична имунология през 2007 г. Научните му интереси са в областта на автоимунните заболявания, регулацията на имунния отговор, дендритните и стволовите клетки, апоптозата и туморната имунология. Преподава на студенти медици, специализанти по имунология, ревматология, гастроентерология и онкологияЗа високи постижения в научно изследователската и преподавателска дейност през 2007 г. е удостоен с награда Академик Асен Хаджиолов” от Медицински факултет на МУ-София. От май 2018 г. е професор към Катедра Клинична лаборатория и Клинична имунология на Медицински университет-София.

Д-р Любомир Димитров е началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница. Той е роден през 1966 г. в София. Завършил е МУ-София, специализира педиатрия и детска кардиология. Син е на д-р Радка Дойнова, която е сред основателите на детската кардиология в България. Професионалният й път е свързан с началото на две нови специалности детската кардиология и кардиохирургията в България. През 1990 г. заедно с професор Дария Величкова създават Асоциация Детско сърце“, в подкрепа на деца със сърдечносъдови заболявания и техните родители.

Всички епизоди на подкаста "COVID Ваксините" можете да чуете:





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна