Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албания одобри споразумение за свободна търговия със Сърбия и РСМ

Снимка: архив БНР

Албанското правителство одобри днес първото споразумение за свободна търговия със Сърбия и Северна Македония, съобщава БГНЕС.

Министъра на финансите и икономиката Делина Ибрахимай отбеляза, че споразумението е част от инициативата „Отворени Балкани“:

„Одобрихме два нови проекта за сътрудничество за износ и внос на Балканите, свързани с инициативата „Отворени Балкани“. Това е свързано с улесняване на търговията, както подсказва името му. Меморандумът идва в подкрепа на организации, работещи в Албания и търгуващи в РС Македония и Сърбия“.

След правителственото заседание Ибрахимай заяви, че на международните пазари ще бъде издадена еврооблигация за осигуряване на ликвидност, но не посочи размера на заема, освен че ще бъде с по-нисък лихвен процент:

„През годините създадохме по-стабилна и сигурна пазарна икономика. Готови сме да излезем на пазара в края на октомври. Убедени сме, че условията са благоприятни за излизането тази година на заем чрез еврооблигации, който да се използва за бюджетна подкрепа“, каза министърът.

По-рано беше обявено, че албанското правителство се готви да издаде еврооблигации на международния пазар в началото на 2022 г. в размер на 500 млн. евро, но според Ибрахимай сумата ще бъде по-висока.

Това ще бъде петият път, когато страната се появява на на международните капиталови пазари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна