Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС ще обсъдят идната седмица мерки в подкрепа на домакинствата и бизнеса

Снимка: pixabay

Европейските лидери ще обсъдят в края на следващата седмица мерките, които Еврокомисията одобри за подпомагане на домакинствата и бизнеса заради рекордния скок на цените на електроенергията. Предложените от Еврокомисията инструменти предизвикаха различни реакции в страните-членки.

Първоначалната идея на ЕК да представи списък с мерки, които националните правителства могат да предприемат в помощ на по-бедните домакинства, остана на заден план, след като редица държави-членки използваха повода за да афишират идеи за промяна на енергийната политика на ЕС като цяло.

Все по-често европейски политици изразяват съмнението си относно амбициозните климатични цели на Брюксел. Франция настоява за ново ценообразуване и разделяне на цените за газ и електроенергия, като се акцентира върху развитието на ядрената енергетика.

Две трети от електроенергията във Франция идва от ядрените централи, които произвеждат евтин ток. Испания подкрепя идеята, ЕС да купува централизирано газ за 27-те, а Полша настоява за разследване, дали високите цени не се дължат на спекулации и намалени руски доставки.

Според блиц анализ на Германския икономически институт спешно трябва да бъдат намалени данъците и таксите, с които се облага електроенергията. Средно в ЕС налозите са в размер на 40 процента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна