Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болничната асоциация иска неваксинираните да плащат част от лечението си

От Пациентски организации „Заедно с теб“ остро осъждат искането на болничната асоциация

Снимка: архив

Неваксинираните пациенти с Covid да плащат лечението си при постъпване в болница. Това ще поиска Българската болнична асоциация от Здравното министерство.

Заради големия брой пациенти в болниците, предимно неваксинирани, от Асоциацията искат те лично да поемат част от разходите по лечението си. В позицията им се казва, че над 90% от настанените в болници са неваксинирани и че те струват скъпо на здравната система. Като цената според тях не е само финансова, но и изтощава персонала на лечебните заведения.

Болничната асоциация предлага промени в Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ. Те искат неваксинираните пациенти да си доплащат, освен ако не разполагат с предписание от лекар, че не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант е Министерство на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти. 

От Асоциацията изразяват възмущението си от факта, че ваксините срещу Ковид са безплатни, а същевременно ваксинационното покритие е ниско и хората нямат интерес към тях.

Към 13 октомври 2021 г. 91.49% от новопостъпилите пациенти в болници в България не са ваксинирани, показват данни на Единния информационен портал. В същото време едва 23.5% от населението на страната ни е ваксинирано към 12 октомври.

Същевременно от Пациентски организации „Заедно с теб“ в писмо до медиите пишат че остро осъждат искането на Българска болнична асоциация неваксинираните срещу Covid-19 да заплащат част от лечението си.

Искането е незаконно, в нарушение на Конституцията и неморално.

Призоваваме болничната асоциация да разгледа работата на лечебните заведения и да упражни нужния контрол, за да се спре източването на НЗОК, а не да отказват лечение на здравноосигурени пациенти и да се чудят как да печелят за наша сметка.

От подобно отношение и действие си отидоха толкова много хора, не само от Ковид. Дълбоко сбъркана е нашата медицина.

Неморално е болнична асоциация да заплашва здравноосигурени граждани с отказ за лечение, да упражнява натиск.

С тази си позиция от асоциацията нагнетиха отново ненужно напрежение между лекари, сестри и пациенти, и то в пика на пандемията, коментарите в социалните мрежи са крайни и гневни. Точно днес, когато е най-нужно доверие, подкрепа и благодарност за редовите ни медици. Това се посочва от "Заедно с теб" в позиция до медиите.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна