Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ексминистър предупреди за сериозен наплив към британските университети

Изглед към сградите на Оксфордския университет.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания бейби бумът от началото на 2000 година ще наводни университетите и колежите с десетки хиляди повече завършващи средното си образование, предупреди бивш министър, отговарял за университетите.

В доклад, публикуван днес, Дейвид Уилетс предупреждава, че е необходим цялостен преглед на разходите, за да се реагира адекватно финансово на увеличението на студентите, защото иначе има риск твърде много млади хора да попаднат в капана на нископлатената работа. Уилетс посочва в доклада си, че твърде малко хора си дават сметка, че раждаемостта се е увеличила рязко след 2000 година, с повече от 100 000 годишно, а това означава, че след период от15-20 години ще има около 15% увеличение на кандидатстващите в колежи и университети.

Ето защо Уилетс предрича провал на правителството в опитите му да намали финансирането на висшето образование като ограничи броят на младите хора в него. Бившият министър обаче каза, че демографските данни за младите показват, че има възможност да се реформира британския пазар на труда, въпреки сведенията напоследък, че те работят предимно в сектори като търговията на дребно, ресторантьорството и хотелиерството.

Като министър в правителството на консерваторите Уилетс бе архитект на сегашния режим на студентски заеми и такси за обучение и определи нивото от 9000 паунда годишна такса за обучение на бакалаврите.

Уилетс е за запазването на това ниво на таксите за обучение, но като се намали прага за погасяване, при който завършилите започват да погасяват заемите си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна