Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кюстендилската болница са изненадани от издаваните фалшиви сертификати

| обновено на 15.10.21 в 19:18
Болницата в Кюстендил
Снимка: Кирил Фалин

В Кюстендил продължава полицейската акция по разкриване на мрежата за издаване на фалшиви сертификат за ваксинация срещу Covid-19.

Освен здравния център към районната болница, в схемата е бил намесен и кръвния център към същото здравно заведение.

Шефът на здравния център, рентгенолог, разчитал изпратена му по интернет информация, касаеща ваксинирането на пациента, и прилагал електронния си подпис.

В кюстендилската болница са изненадани от издаваните фалшиви сертификати за ваксинация срещу Covid-19.

"Изненадан съм и съм потресен - много неприятна история. Но нека оставим разследващите органи да си свършат работата". Това каза за БНР днес след обяд главният лекар на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков за разкритата мрежа за издавани фалшиви сертификати за ваксиназия срещу Covid-19.

Той призна обаче, че в центъра работят хора от екипите на болницата. По неофициална информация шефът на здравния център, издавал фалшивите сертификати, работи като рентгенолог.

От полицията отказаха официална информация на този етап. Говорителят на областната дирекция Катя Табачка:

"Кюстендил, две областни дирекции на МВР, една от които е Кюстендил, и Национална служба работят по изясняване на факти и обстоятелства, свързани с издаването на неистински сертификати за ваксинация"

Заместник-областният управител на Кюстендил Георги Илинов, който персонално следи кdмпанията по ваксинирането в региона:

"Ще се обадя в РЗИ да разбера какво ще каже г-н Величков".

Оказва се, че някои кюстендилци не са изненадани. Работил доскоро в системата на Спешното, пожелал анонимност:

"Има доста в Кюстендил, които издават такива неща. Особено тези по РЗИ, нагоре - на компютър ти го вади и готово, само името казваш. Примерно ваксинирал съм се аз, но не искам сертификат, но той ми записва данните, данните на ваксината, възрастни хора, и във връзка с данните на ваксината само пише името на този, който го иска и готово".

По случая вече е образувано и досъдебно производство, а по-късно от полицията ще дадат подробна информация за хода на разследването.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна