Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кипър и Египет се свързват с подводен електропровод през Средиземно море

Снимка: БГНЕС

Кипър и Египет ще свържат електроенергийните си мрежи чрез подводен електропровод през Средиземно море. Меморандумът за разбирателство за изграждането му подписват днес в Никозия енергийните министри на двете страни.

С новото споразумение правителствата на Кипър и Египет изразяват политическата си воля да улеснят навременното издаване на необходимите разрешения, за да ускорят проучванията по бъдещото енергийно трасе и изграждането на подводния кабел, съобщиха от Министерството на енергетиката в Никозия.

Проектът е от стратегическо значение за Кипър, тъй като ще спомогне за премахване на енергийната изолация на средиземноморския остров.

Той ще допринесе и за изпълнение на целите на Никозия за бърз преход към зелена икономика и климатична неутралност, в съответствие с европейската „зелена сделка”.

Чрез новата връзка ще се засили и използването на евтина енергия от възобновяеми източници, произвеждана в Египет.

Бъдещата инфраструктура ще подобри енергийните доставки в Източното Средиземноморие и ще допринесе за енергийната му сигурност.

Електропроводът между двете съседни страни е част от по-мащабния проект за енергийна свързаност между Европа и Африка чрез Кипър, Гърция и Египет.

Трите държави предстои да подпишат общ меморандум за разбирателство за реализацията му.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР